U PETAK KREĆE AKCIJA "VIHOR 2024": Kako radi višecevni lanser raketa "oganj"
Višecevni lanser raketa "oganj", Foto: Printscreen/RTS

vojska srbije

U PETAK KREĆE AKCIJA "VIHOR 2024": Kako radi višecevni lanser raketa "oganj"

Vojska Srbije sprovešće akciju "Vihor 2024"

Objavljeno:

U petak će se održati Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024" na Pešteri na kojoj učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 500 sistema naoružanja, među kojima je i višecevni lanser raketa "oganj".

Višecevni lanser raketa "oganj" je zadužen pre svega da štiti jugozapad Srbije, a iz Valjeva se po potrebi brzo i jednostavno premešta i na Peštersku visoravan.

U svim vremenskim uslovima, "oganj" pokazuje koliko vatren može da bude i koliko se promenio rad računača.

"Dobili smo dosta na brzini, ranije je računač bio napolju, izložen svim vremenskim uslovima, sada imamo kabinu i dosta je lakši rad", kaže stariji vodnik prve klase Miloš Milanović.

Novina su računari, koji su u mnogome uprostili rad računača. Komanda se ne prenosi glasom već sve funkcioniše elektronski objašnjava Milanović.

Brzina i preciznost bacača "ognja"

Višecevni laser 'Oganj'
Višecevni laser "Oganj"foto: Ministarstvo odbrane

Osim brzine i preciznosti, razorna moć "ognja" je lako uočljiva i onima koji ne znaju mnogo o bacačima raketa.

Na Pešteri je moguće videti šta znači kada je površina dejstva bojeve glave oko jedan hektar.

"Baterija ovakvih oruđa ima šest lansera sa po 32 rakete – otprilike 192 rakete mogu da padnu na cilj u roku od pola minuta", objašnjava major Ivan Todosijević, komandant 24. diviziona SVLR dodavši da je reč o sredstvu izuzetne vatrene moći.

"Oganj" je u naoružanje uvedeno još 1977. godine da bi za potrebe Vojske Srbije bile uvedene određene izmene i novine koje između ostalog pet puta skraćuju vreme zaposedanja i napuštanja vatrenog položaja.

Todosijević kaže da je urađen sistem za upravljanje vatrom, "ins" uz pomoć kojeg se može samostalno da dejstvuje, ubrzano je zaposedanje vatrenih položaja i samim tim povećan je efekat vatre.

Svaka od raketa koje idu u ovaj lanser teška je oko 100 kilograma. Kada komandir vatrene brigade dobije precizne informacije o meti gađa ciljeve i do 20 kilometara udaljene.

Bonus video:

00:19

Vojska Srbije

(Espreso/RTS/Biljana Radulović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.